onsdag 26 februari 2014

EM i dans och marknadsdags

På spansk TV har vi under ett par dagar kunnat följa XXV Campeonato De Europa de Baile dvs EM i Dans, mest modern dans, som Tango och Pasodoble, men även de övriga moderna danser samt Rock´nroll.
Att tävlingarna håller på långt fram på småtimmarna är inget ovanligt. Alla finaler börjar kl 21.00 och direktsänds i TV. I ett par dagar har vi följt tävlingen fram till klockan 01.30 men som tur är går reprisen dagen efter så vi kan faktiskt gå och lägga oss, men vi gillar ju dans :)


Bilderna tagna på tv-rutan därför är också kvaliteten inte så bra men det får ni ha överseende med. De yngsta är roligast att titta på och de är mycket duktiga. 


De gör många svåra turer, minst lika bra som de äldre paren. Lika målade och lika påkostade och fina kläder har de också.


Yngsta paret var bara 5 och 6 år de hade dansat ihop i ett år. Otroligt gulliga och duktiga, här intervjuade av TV reportern.


Sol har det varit nu i flera dagar, men fram på dagen blåser det upp. Vi står 5 svenska bilar här nu. Lasse och Vincent, som bor här i Rincon och är svenskar, kommer och hälsar på och kollar läget här. De är de som ser till att alla sköter sig så vi kan få stå kvar.


Idag var det marknad inte långt härifrån. En lagom promenad där vi kan se hur våren nalkas även här.



Fint lagda stenar utan murbruk, rena konstverket i mitt tycke. Jag har ju provat att anlägga en stenmur ....och det var inte lätt, det här ser ännu svårare ut.


Eftersom vi var tidiga så var det inte så mycket folk ännu och man kunde lätt komma fram till de olika borden......


.......utom vid frukt och grönsaksdiskarna, för där var det tjockt av köpare.
Storleken på potatisen, paprikan och övriga grönsaker är något man hade önskat fanns även på hemmaplan.


Den här gången var det bara jordgubbar, som var jättegoda, och en vårblomma, som följde med hem. 


Fortsatt soligt och ca +17-18gr några dagar till.

måndag 24 februari 2014

Inlägg 1001 och Sverigebesök

Ryan Air håller alltid tiden, är deras motto, men i dag sprack det :)
De var nämligen försenade minst en kvart, när vi väntade på sonen med flickvän.


 Ingemar fick köra tre varv innan han kunde hämta upp dem, sen bar det iväg till hotell Elimar i Rincon de la Victoria där de hyrt rum. Själva stod vi på den nya parkeringen, en grusplan bara ca 500 m från hotellet. En kort promenad till en restaurang för att få lite mat i magen.


Tomas ville ha en köttbit och vi andra tre hängde på. En perfekt stekt oxfilé med pommes frites slank ner i våra magar. En stunds samvaro i husbilen och sedan var det dags att sova.


På lördagen sken solen och de ville sola, turen gick norr om Nerja och vi hittade en strand där de kunde stolarna nästan ända ner till vattnet. Blåste lite grann men det gick att sola, man kan ju inte komma hem utan att ha fått lite färg på kroppen.


Spanjorerna solar inte .....de fiskade i stället.


Tillbaka till Rincon efter att ha tömt toan på macken i Nerja. En fantastisk solnedgång och vi såg flera flygplan i luften . Kvällen avslutades med ett parti Sequence som Ingemar och Carin vann med 5-4.


På söndagen fortsatte solen att skina och ungdomarna fick sola vid husbilen. Till lunch blev det lax med citron och dillsås samt ris allt serverat i husbilen :)
Ungdomarna gjorde stan och affärerna (som var öppna) på kvällen. Det blev tidigt i säng, då återresan gick kl 5.30 till flygplatsen på måndagsmorgon. 


Så kul att haft dem här och sådan tur de och vi hade med vädret och lite färg på näsan fick de också :)
I natt och på morgonen kom regnet, men temperaturen kl 5.30 
var faktiskt +14 gr, som senare steg till +16 gr :)



torsdag 20 februari 2014

Ny plats i Rincon de la Victoria

Idag var det dags att vända åter mot Rincon de la Victoria för att kolla upp ev parkering till helgen. När man åker N340 söder ut så ser man många fina hus och byggda på de mest otroliga ställen. Vad sägs om det här "Örnnästet"? Det måste ha varit krångligt att ta sig upp dit med byggnadsmaterial.  Utsikten måste vara enorm och grannar på avstånd.


Vi har många gånger funderat över hur vägarna ser ut upp till de här husen. Det måste vara brant och besvärligt att ta sig dit, inget för en husbil. :)


Vägen mellan Salobreña och Almuñécar går väldigt krokigt, eftersom de inte är klara med sista biten motorväg, som ska gå mot Motril


När den sista biten är klar så kommer vi inte att ha den här utsikten.......


.....mot Almuñécar. Än så länge är det folktomt på stränderna. 


Vi fortsatte mot Nerja och macken där vi kan tömma vår toa. Samtidigt passade vi på att tvätta av bilen från sand som vi fick när det regnade. Kunde det vara sand från Sahara mån tro? Fyllde på källvatten från vattenhålet i Nerja.

Vi hade fått tips om en grusplan i Rincon de la Victoria N 36 42 56 W04 16 19 där skulle det vara tillåtet att stå alla dagar, utom då det är marknad tisdag till onsdag.
Vi hittade den och här stannar vi nu under helgen.


Inte så många mil körda idag.


Vädret har varit soligt men blåsigt och ca + 18gr.

Upptäckte att det här var mitt 1000 inlägg på 4,4 år från starten 2009-10-29

onsdag 19 februari 2014

Sol och underhållning


Äntligen kom solen fram och värmde. Som på en given signal kom alla stolar och folk ut ur sina husbilar. Långbyxor och t-tröjor åkte av och shortsen på sedan njöt alla av solen. Fram kom också musikinstrumenten. Detta gäng svenskar lärde vi känna under vårt första år här nere, några nya ansikten har kommit till. På eftermiddagen underhölls vi av sång och musik.


Det är första gången vi sett så många husbilar på den här platsen. Tidigare har det varit runt 30-40 bilar, nu kunde vi räkna till mer än det dubbla.

I går kväll var Ingemar ner till stranden och fotade solnedgången.


Numera är borgen Castillo Arabe i Salobreña ordentligt upplyst. 2012 tog vi trapporna hit upp om det kan du läsa här. Idag klarar nog inte mina knän den långa trappan upp.


I morgon åker vi tillbaka mot Malaga, för på fredag får vi efterlängtat besök av sonen med fästmö.
Idag var det en stor sol och + 19 gr, som vi hoppas ska fortsätta veckan ut.

tisdag 18 februari 2014

Tillbaka i Spanien

Åter på spansk mark och nu var det dags att göra stortvätt, husbilen var fruktansvärt smutsig och massor av tvätt. Lördagen ägnades åt rengöring och påfyllning av kylskåpet. Vi fortsatte sedan mot Estepona och parkering på grusplanen. Att här har regnat en hel del kunde vi inte undgå att se. Stora vattenpölar, men vi hittade en torr fläck att stanna på.


Vi tog en promenad till marinan, som ligger alldeles intill. Ännu ligger många båtar i vattnet, här blir ju ingen is så då kan de ligga kvar i vattnet över vintern.




Fortsätter på söndagen mot Benalmadena och hoppas kunna hitta en plats att övernatta på.



Vi hamnar till slut på parkeringen vid Fågelparken, där det redan stod ett femtontal bilar, som på kvällen utökades till ca 25. Polisen kom en sväng och kollade, men for igen och vi kunde sova lugnt.


På måndagen var det dags att kontakta Masmovil för start av mitt internet. Bankomaten fick ett besök likaså Chinabutiken, som ligger ovanför Fågelparken. Nästa stopp blev vid gasdepån i Nerja N36 44 52  W03 53 10 där vi bytte våra gasolflaskor. Vidare för tömning av toan och gråvatten på macken i Nerja N36 45 44 W03 53 18
Nu ställde vi in "Berit" på parkeringen i Salobrena N36 44 22 W03 35 50 och väl där så träffade vi på många av de svenskar vi lärt känna här nere under våra resor.


Blir här ett par dagar innan vi återvänder till Malaga. 
Vädret är mulet men sol väntas.

lördag 15 februari 2014

Tetuan - Port Tanger - Algeciras Spanien.

Vi betalar 75 dh och  lämnar Camping Martil Marruecos N35 37 43 W005 16 39 för att fortsätta upp mot Port Tanger. Fortsätter utmed stranden och nu är vädret på vår sida, solen lyser och temperaturen ska nå upp till +25 gr, hoppas bara att vi får lite av den värmen med oss till Spanien.


Åker förbi fina strandpromenader och fina hus. Så helt plötsligt får vi syn på några kameler som är nere och dricker vatten från en flod. Jag som hade trott vi sett de sista kamelerna nere i Agadir. I år har vi inte sett så många kameler som vi gjorde förra året.


Det är mycket vackert i de här trakterna, höga berg och grönskande åkrar och ängar. En hel del nybyggen, som ska bli hotell. 


Inte bara turister som gillar att bo här. Huset hade 4 torn och det var ett bo i varje torn med hyresgäster.


Vi ska nu åka upp i bergen igen, hela Tetuan har bergen bakom "ryggen".


Hade vi fortsatt rakt fram så hade vi hamnat i den Spanska delen av Ceuta. Nu får vi se den uppifrån.


Varför getterna och "vallpojken" går här uppe efter den dubbelfiliga vägen för att leta ätbart kan man undra, när det är så grönt längre ner. Sedan är ju risken stor att något av djuren blir påkört för det är en väldig trafik.


Hela vägen från Tetuan har vi letat bensinmack, men de har legat på fel sida av vägen. Vi fick åka förbi Port Tanger och in i en liten by några km därifrån, för att få tanka upp bilen.
 Passade också på att köpa lite bröd och frukt för våra mynt som vi hade kvar. 
När vi kom fram till färjeläget så stämplades biljetterna snabbt för 11 färjan hade inte gått ännu och kanske skulle vi hinna med den. 


Det var tomt på bilar så det gick ganska snabbt att visa pass och biljetter för 5 olika tulltjänstemän. Även genomlysningen av bilen gick snabbt.


Vi hade en bit kvar innan vi närmade oss färjan och blev hänvisade till bana nr 7 ....lagom för att se hur de höjde bryggan och började backa ut från kajen. Snopet....vi hade nu många timmars väntan framför oss. 
Under dessa timmar kom de och bad oss flytta till bana nr 6 för att någon timme senare komma och be oss flytta tillbaka till bana nr 7. Inte förrän kl 17.30 kom Balaria-färjan in....då bad de oss att flytta tillbaka till bana nr 6 igen.....tänk om de kunde ha bestämt sig från början i vilken bana vi och alla andra bilar skulle stå, så mycket enklare allt hade varit.


Det hann bli mörkt innan vi lämnade Afrika och Marocko och mån-bryggan lyste så fint, synd att man inte kunde åka på den. :)


Vi anlände till Spanien kl 20.30 spansk tid och nu skulle passen visas ytterligare 2 gånger, innan vi kunde köra till parkeringen utanför Mercadonan i Palmones N36 11 08 W005 26 16 där vi nu ska övernatta.

Här kan ni se den väg vi åkt från Volubilis- Chefchaouan-Tetuan.


Här är de vägar vi åkt i hela Marocko, som blev hela 4350km
Som ni ser så finns det många outforskade ställen kvar i Marocko men det får bli en annan gång :)


Tack för alla fina kommentarer det värmer. 
Nu ska vi se vart vi ska i Spanien. 

torsdag 13 februari 2014

Marockoresans slut

Vi fortsatte mot Ouassane och möter stundtals regnet. Funderade på att ta in på den campingen som finns några km utanför staden, men vi bestämde oss för att fortsätta till Chefchaouen. Det är en mycket vacker omgivning men inte lätt att fota i regn och dis.


Några åsnor kämpade tappert med sina packningar.




Apelsin och clementinlundar även på dessa höjder.


Apelsinerna är jättegoda och billiga och vi stannar och köper några kilo för 10 dh.


Strax efter kom vi in i regnet. Har man ingen cykel att köra varorna på så får man bära.


Vägens beläggning är för det mesta bra, men ibland kan den vara sämre.


Ofta ser man grabbgäng samlade, ibland för vila, men ibland bara för att prata och umgås med varandra.


Ju längre upp vi kommer ju vackrare blir landskapet.....


....och högre upp kommer vi. Där möter vi åter regnet och dimman, ingen utsikt här inte.


Chefchaouen den blåa staden, klättrar efter berget. Så ovanligt att se en annan färg på husen än den terrakottafärg och mörk röd som vi sett tidigare.


Vägen upp till Camping Azilan är både brant och kurvig, eftersom vi kommer från södra sidan. Det är nog bättre att åka förbi den första infarten till Chefchaouen och ta den andra (norra) då är det lättare att ta sig till Campingen N35 10 33 W005 11 54 

Torsdag den 13/2
Vi hade tänkt ta oss ned till staden idag, men mina ben och knän orkar inte gå 2 km brant nedför, för att sedan ta sig upp igen, tyvärr för det är säkert en mysig stad, med trånga och smala gränder och vackert målade hus.


Vi hoppades på att hitta en parkering längre ner, men fick ge upp det var kaos i en del gathörn, lastbilar som lossade varor och taxibilar som absolut ska fram. Vi avstod från stadsbesöket lämnar Chefchaouen och for vidare mot Tetouan i stället


Tidigare hade vi letat efter keramikförsäljarna, då vi skulle köpa med oss ett par Tajiner till våra kompisar. Då var det ont om dem nu fanns de flera stycken efter vägen.....skulle vilja stanna .....men vi har ju vikten att tänka på.


Idag sken solen och det var roligt att fota igen. Tyvärr är det så att det man ser med ögat blir inte alltid lika bra genom kameran, och den skönhet vi upplever när vi åker här kan vi inte förmedla lika bra.


En liten flicka vaktar sina kor när de går och betar, det är dessutom mycket tung trafik här av bussar, lastbilar och husbilar.


Deras hantering av gasolflaskorna är en helt annan än den vi lärt oss t ex en gasolflaska får inte ligga ner, den ska stå upp.


Det är så otroligt vackert att åka här, känns nästan som om vi vore i Österrike eller syd Tyskland. Ibland som vår eget Norrland.





Nu träffar vi på vattenreservoarerna också. Vi ser flera dammbyggnader på gång.


Det röd och vitrandigt tyget, som kvinnan bär, är vanligt bland Jebalakvinnorna. Jebalastammen lever i västra Rifatlas och tygerna vävs i Chefchaouen. Vi såg flera små stånd efter vägen, där de sålde dessa tyger, säkert hemvävda.


Husen här i norra Marocko är betydligt finare än de söder ut. Vitt är vanligt och nu har de även lagt till den turkosgröna färgen. 



Vi är nu framme vid Tetuan som är en riktigt stor stad.
Camping Caravaning Martil Marruecos N35 37 43 W05 16 39 ligger lite norr ut mot Martil.
Vad det här är för ett palats..... eller vad det nu kan var...är okänt för oss, men pampigt var det.


Riktigt stora och fina boulevarder leder ut mot havet, men vi svänger höger mot Campingen.


Oj vilket långt inlägg det blev, men så är det det sista från Marocko. 
Vi har kört ca 4350km. I morgon åker vi över mot Spanien.

För er som befinner er här i Marocko eller er som planerar en resa hit, kan vi rekommendera att åka vägen över Meknes och upp till Tetouan eller tvärt om, ni får se ett helt annat Marocko.

Hoppas ni haft en trevlig resa med oss och fortsätt gärna att följa oss i Spanien.....man vet aldrig vad vi hittar på att se där.
Stor Tack till alla er som lämnat kommentarer.....ni är sporren till vårt bloggande.
Vi ses och hörs i Spanien.