fredag 22 november 2013

Ny borg och en snabbis in i Spanien

Vaknade till en ny kall morgon, frost ute på backen.


I natt har värmaren gått så mycket så vi började bli oroliga för att inte ha tillräckligt med gasol. Dags att byta tuber. När Ingemar skulle plocka ner vindskyddet så var det så mycket frost att det blev en snöboll.


En kort fika hos vårt värdpar, köp av salvor och tvålar och sen bar det iväg mot Spanska gränsen. Här kan du läsa om Annelies getmjölkstvålar.




Landskapet vi åker genom har förändrat karaktär, på många ställen såg det ut ungefär som på Öland, med stenmurar och djur på bete. Vi såg också att här finns en annan typ av berg, inte bara en massa berg bestående av grus och småsten, nej riktiga "gråberg".



Det var också dags att tömma toan och jag hade hittat en ställplats i Marvão, nära Spanska gränsen N39 23 39 W007 22 24, där det också visade sig skulle finnas en gammal borg och en medeltidsby innanför murarna. Nu är vår GPS tant Berit inte att lita på i alla lägen, nej hon vill ibland ta genvägar, som vi upptäcker är senvägar och dessutom så trånga så en husbil kommer knappt fram. Så blev det även i den här lilla byn, men vi lyckades hitta en väg igenom så vi kom på rätt väg igen.


Nog för att vi redan sett många moriska borgar, det finns fullt av dessa i Portugal, men en till skadar inte och vi behövde lite motion efter en fikapaus.
Motion fick vi för det var både brant uppför och en bit att gå för att komma in i den lilla medeltida byn som dessutom ligger 862 möh.


En fantastisk utsikt får vi. Synd bara att solen inte var framme så mycket.


Vi går de stenlagda gatorna och ibland vet man inte riktigt vilken väg man ska ta. Gatorna är stenlagda små och på sina håll mycket smala, men det finns bilar även här inne och gatorna enkelriktade så någon krock ska det väl inte kunna bli men väl skrapmärken på bilarna för trångt är det på sina ställen.


Inte lätt att ta sig fram med bil här inte, men det går tydligen.



Utsikten är enorm åt flera håll även om det ibland hänger tvätt framför soffan där man tänkt sig sitta. Nu hade vi inte det bästa vädret med oss för att besöka en så här intressant och historik del av Portugal. Det blåste iskalla vindar och vi hade glömt att ta med oss vantarna, de skulle verkligen ha behövts här.


Många av husen hade fått en uppfräschning i form av målarfärg och nya dörrar och fönster. 


"Ljugarbänken" i sten


Det var gratis att gå in för oss men på grund av kylan blev det ingen långvarig promenad där inne. Vi försöker tänka oss in i hur det var att bo så här för 800 år sedan, utan den komfort vi har idag med el vatten och avlopp...finns bara ett ord ....helt otroligt.




Här satte man nog facklan i hållaren.


Dörren var säkert åtskilliga hundra år. 





Vi återvände ner till ställplatsen för husbilar, kanske inte den trevligaste, tömde vår toa och våra sopor kollade temperaturen och det var bara +6 gr, sedan fortsatte vi de sista milen till Spanien. Vi har nu kört ca 130 km sedan i morse och hit.
Här var förr en tullstation nu är alla dessa öde och förfaller.


Vi hade ställt in en Repsolmack i Valecia de Alcántara, men där fanns ingen gasol alltså bara att fortsätta mot Badajoz där vi visste att det fanns. Bytte vår flaska och körde tillbaka till Portugal. Nu har vi både flyttat fram klockan en timma och några och ca 80 km senare,har vi fått flytta tillbaka timmen igen. Vi har idag kört 240 km.


Stannade för natten på parkeringen vid Intermaché i Elvas, här finns också tömning och vatten för husbilar N38 52 28 W007 11 11 Vi har upptäckt att flera större Intermarché har VA och man får stå på deras parkering. Något man borde ha även i Sverige, kanske på ICA butiker.


3 kommentarer:

  1. hualigen, det lät kallt. Men väldigt fina bilder fick ni ju. Det är inte så skönt här heller, bara 16° och småregnar, jag tänker inte ens sträcka ut näsan genom dörren :)

    SvaraRadera
  2. Här i Hua Hin har det varit skyfall och åska, strömmen var borta några timmar och inget nät. Men nu är det som vanligt igen. Har varit på Chang Corner och tippat V75 och hoppas på utdelning. Men först skall vi ut och äta en bit mat, sedan samling på Chang för att följa dagens lopp på Gävle.....

    Trevlig kväll!.......................temperaturen är densmma a 30 gr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska jag hålla tummarna för att det ska bli en vinst :)

      Radera