måndag 25 juni 2012

Ornässtugan och Kårböle rastplats

Midsommardagen på sent på eftermiddagen startade vi vår resa upp mot Frösön. Nu kom vi inte så långt till att börja med, vi hade hört talas om Ornässtugan där Gustav Vasa hölls gömd, innan han kom i samspråk och fick hjälp av dalkarlarna. Givetvis ville vi också se stugan. Vi kom i sista minuten för att få en guidad tur, Ingemar fick ta fram löparbenen för att hinna köpa biljetter, sen fick vi följa med den grupp, som hade beställt guidningen.



Ingemar försöker mäta omkretsen på en Skogslind som fanns på gården.


Den kanske fanns här redan på Gustav Vasas tid ?



Det var en intressant guidning och man fick med sig lite historia.
Ingemar hittade även ett ihåligt äppelträd på gården. 


Vi fortsatte mot Siljan, letande efter en vacker midsommarstång.


Den enda vi hittade stod i en rondell.


Fortsatte från Rättvik väg 301 och 296 och ut på landet, här åker vi förbi massor av övergivna gårdar där fönstren gapar svarta, men några har blivit sommarbostäder. 


På flera ställen kan man se ungdomars lek med fordon på vägen. 
Tur att ingen kommit till skada.


Vi kör förbi Los och upp mot Kårböle, klockan har hunnit bli 21.00
men fortfarande är det sol och ljust. Nu skulle vi ha tag på ett ställe att stå på för natten. Vi såg på autorouten att i närheten av Ljusnan skulle det finnas ett ställe. 


Vi kom till ett riktigt fint ställe som hette Snörbo  N61 57 43 E015 21 27 
Vatten alldeles intill, om platsen kan du läsa här.


Vädret har varit växlande även någon skvätt regn har vi fått, och ca +18 gr.
I morgon åker vi vidare mot Frösön.

3 kommentarer:

  1. Det var ingen dålig lind... man undrar ju om den kanske var med redan då på 1500-talet... Så trevligt att få följa med er på resan i ord och bild... och nya tips får man varje gång också :)
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Vad härligt ni har det, och vad trevligt ni gör det med lite kulturella inslag också. Det är ju både intressant och lärorikt dessutom får man upp ögonen för omgivningarna på ett helt annat sätt. Kul att ni tog er tiden, trotts att vi vet att sonen drar. Ni har det varmare än här, just nu vid 9- tiden är det ca. 15 grader, men det regnar inte, så det blir en klippning av gräset idag, packning innan vi drar iväg. Blir nog Öland som blir målet. Behöver den luften i lungorna ett tag. Ha en fortsatt trevlig resa och ha det så gott hos sonen. Vi hörs. Kramar 3 M

    SvaraRadera
  3. Det verkr vara en härlig tur genom vårt vackra Lund som ni gör nu. Men det blir åtskilliga mil ni tillryggalägger ända upp till Frösön och sedan tillbaka igen. Men kan tänKa oss att det är vackra trakter ni besöker. Den var enorm den där linden. Fanns säkert där för 3-400 år sedan. Moder natur är rätt fantastisk. Ha det fortsatt skönt. Vi har äntlig
    Gen kommit ut på vårt älskade Öland igen. Kram på er och må gott. 3 M

    SvaraRadera