söndag 31 oktober 2010

Camping Blanes

Ja, här står vi nu på Camping Blanes (för 13,50€ ), nära stranden som i dag inte inbjuder till något bad, då det slår in starka vågor med efterdyningar från stormen. Den här campingen ligger söder om själva centrum som det tar ca 15 min att gå till. Men sola kan man. Vi tog en promenad efter stranden och givetvis glömde jag ta strumpor på, vilket resulterade i skavsår på mina små lilltår. Inga problem vi hittade ett apotek som var öppet så vi kunde inhandla lite plåster. Sammanlagt har vi traskat runt i minst 8 km så det ska väl sätta sina spår så småningom.I dag och i morgon är det stängt överallt i den här byn, eftersom det är alla helgons dag. Men vi promenerade runt i gränderna, Ingemar hade en karta med så vi kunde lokalisera oss.Mycket påminner om Lloret de Mar förr i tiden. Jag har också invigt vår nya torkställning, som funkar bra. Vi blir här någon dag till. Jag har försökt gå in med mitt nya vodafon kort men det svarar att inget nät finns, så nu får jag vänta till tisdag då affärerna är öppna igen. Vädret i morse var lite regnit men på eftermiddagen sken solen igen och det var ca 19° för oss en härlig svensk sommardag, men här klär dom sig som om det är vinter, och för befolkningen här så är det ju det.

lördag 30 oktober 2010

Spanien här är vi nu

Lördag 30/10 Idag fyller ett av barnbarnen 18 år men jag kan inte gratta henne för hon bifinner sig i USA nånstans. GRATTIS ändå Patricia! Nu äntligen har vi fått tag på ett internet så jag kan uppdatera mig. Natten i Narbonne-Plage var stormig men idag på morgonen hade det lugnat ner sig och var bara bränningar kvar.Vi körde vidare mot Perpinan och spanska gränsen kör inte motorvägar. Vi stannade i Perthus och tog en snabbtitt på stan, nu har sommarkläderna kommit på det är +21° men det är nog bara vi som har det, för de flesta går med täckjackor och tjocka tröjor, för oss är det ju sommarvärme.Nu var det dags för att få tag på ett vodafonkort. Första försöket på en Carrefoure gav nitlott. Kör mot Girona och där utanför stan får vi se en PC CITY där måste finnas vodafone. Javisst vi köper ett modem med kort i. Far vidare för att söka camping. Kör på små kurviga vägar ner mot Lloret de Mar, när vi (Tina, Lena och jag) var här 1973 så var det en liten semesterort, idag nära en storstad. Vi körde vidare mot Blanes dar det skulle finnas en camping.Nu märks det att vi kommit söder ut, palmer längs med stranden. Men så trångt på gatorna, beundrar Ingemar som lyckas ta sig fram i trängseln, tur att det är han som kör.Vodafonkortet lyckades jag inte med så vi ska försöka få tag på en butik i morgon. Här på campingen hade dom WIFI mot betalning så vi har tagit två dagar till att börja med. Blir nog här ett par dar, måste ju stå stilla lite och låta bilen vila.

Fredag och vi närmar oss Spanien


Fredag 29/10 Vaknade 8.30 vi har stått på en stpl mellan hyreshusen i Montelimar. Kör vidare mot kusten hittade en Lidl och köpte kaffe mm. Åker mellan byarna och förundras över hur man torkar tvätten.

I Frankrike älskar man rondeller men mer om detta kommer vid ett annat till


fälle.

Vackra alléer fanns det gott om.




Ingemar har problem med att välja rätt väg i rondellerna och ibland kan det bli riktigt fel, som här där vi hamnade ute bland vinfälten, fick köra mer än 7 km på små och gropiga vägar...inte gjorda för husbil precis.



Och inte kunde man mötas heller. Men vi fortsatte mot havet och Le Grande Motte.



Här var det mer än halv storm men vi var tvugna att ta en titt. Vindsurfarna passade på så det var många segel i luften.

Vi stannar på Narbonne-Plage som är en ganska stor stpl, säkert full på sommaren men nu var det ca 15 bilar och vi.

Torsdag och vi fortsätter

Torsdag den 28/10 -10 I natt glömde jag att sätta på värmen, vaknade och frös om näsan, orkade inte kliva upp. Det är så mörkt på morgonen ljusnar inte förrän vid 8 tiden kanske blir det annat när vi går över till vintertid till helgen. Undras om dom gör detsamma i Spanien? Då blir det i alla fall ljusare på morgonen men å andra sidan så mörknar det redan vid 18 tiden då.


På den här ställplatsen var det inte tyst i natt, 2 ggr var det en bilars tjuvlarm som gick igång, sen ringde kyrkklockorna varje timme och till sist morgontrafiken som gick utanför vårt fönster. Även denna plats var gratis. Efter att ha tömt tankarna och fyllt på vatten så drog vi iväg vid 9.30 tiden. Vi körde mot Bourg en Bresse och där körde vi givetvis fel igen, valde fel väg och fick göra en tur runt kvarteret. Men vad gör det vi har ju tid . Vädret är strålande och efter som vi kör mot solen så har vi den i ögonen hela tiden. Alla husbilar vi möter hejar så glatt så det måste vara något internationell hälsningsceremoni , säger Ingemar som börjar känna av högerhanden .Vi åker förbi Le Bolme-l-Grottes men vi stannar inte även om jag gillar att gå ner i grottorna. Här ser vi också flera kärnkraftverk. 

I Crémien hittade vi en Carrefour affär och kunde fylla på kylskåpet. En snabb fika och vi fortsatte mot Vienne, även här blev det lite oplanerad rundtur i stan. När vi kollar temperaturen är det +18° yes…nu är vi på väg mot värmen. Kör mot Montélimar för att hitta en ställplats.

Förr sådär 35 år sedan for vi genom Frankrike och kunde då konstatera att det var ett fattigt och smutsigt land, med sopor och dynghögar utefter gatan. Måste säga att jag är inte imponerad av landet idag heller.Visserligen inga dynghögar men vi har sett mycket sopor efter vägarna. Idag har vi åter kört 280 km. Nu ska jag leta efter WIFi öppna nätverk vi står nära ett Mc Donalds, provade men kom inte in, måste ha kod sa datorn men enligt personalen så skulle inte det behövas....och jag är urusel på datorer.

Onsdag och vi åker mot Frankrike


Onsdagen den 27/10 -10 Nu har vi lämnat ställplatsen i Freiburg och är äntligen på iväg till Frankrike.

Vi hade ju tänkt åka gula vägar dvs. lite större vägar, men inte motorvägar. Ställde in GPS på ej betalväg och ej motorvägar och vad gör den......jo lurar in oss på småvägar.



Först var det i Mulhouse där vi snurrade runt ett tag.

När vi närmade oss Belfort så hamnade vi totalt fel på små trånga gator och fick till slut plocka fram datorn, med route 66, och kartan samt GPS och försöka hitta vad gatan vi stod på hette (franska språket är inte lätt) så vi kunde lokalisera oss. Till slut efter en stund lyckades vi komma rätt på väg N83, som den hette, då hade det gått minst en timme och vi var svettiga båda två. När vi närmade oss Besancon så ville GPS fortfarande välja annan väg. Tröttsamt… eftersom vi bara skulle fortsätta på N83, enligt kartan. Då kom vi på att vi nog ställt den på ”bil” så nu ändrade vi till ”lastbil” och då blev det rätt väg. Sen gick det undan mil efter mil men nu var vi hungriga så när vi hittade en stor grusplan så stannade vi och det blev minestronesoppa och smörgås för det skulle gå fort. Mätta fortsatte vi och kunde njuta av utsikten och bergen runt omkring oss.

För första gången klev termometern över 10 strecket det var +15° ute… härligt. Det är gott om korsvirkeshus och en del är målade i olika färger, men fortfarande kan man se många gråa och tråkiga hus här, ungefär som när vi åkte i Frankrike för så där 35 år sedan. Mest märks det i dom mindre byarna som på sina håll tycks ha stått stilla. Många kort blir lite gråa, det beror inte på kameran utan att det är ett soldis över bergen och ibland är det motljus…och inte lätt att ta kort i farten, men det får duga. Vi programmerade in en ställplats i en liten by som heter Cussance med koordinaterna N46° 52´41 E3° 55´13. Och här står vi nu tillsammans med sex andra bilar, vi fick sista platsen och det är becksvart ute.

tisdag 26 oktober 2010

Freiburg

Står på en ställplats 15 min promenad från centrum för 7 € inkl ström. Då passade vi på att använda vår lilla damsugare och det behövdes, efter att ha gått ut och in i en veckas tid. Solen strålar från en molnfri himmel så vi tog oss en promenad in mot centrum. Vi hade ett riktmärke att gå efter om vi skulle irra bort oss.Vi kunde konstatera att i den här stan använder man cyklar, vi har nog aldrig sett så mycket cyklar parkerade överallt. Här fanns smala gränder som i många gamla städer, trottoarerna belagda med små sten, ibland lagda i mönster.Vi passade på att äta lunch på en Tai restaurang, deras bord var intressant att titta på innan maten kom, en glasskiva täckte miniatyren.Om vi hade valt att sitta ute och äta så fanns det filtar att lägga om benen, men vi satt inne den här gången.Ja cyklar fanns i alla hörn. Torghandel pågick också vid Münster Katedralen. Det fanns mycket vatten som rann igenom stan, antingen i små diken i gatan eller som här, större "diken" som liknade de i Venedig. Vi står här en natt till och i morgon åker vi mot Frankrike.

måndag 25 oktober 2010

Gammaldags konservering och resan fortsätter

Jag måste bara visa vad denne unge man(som vi besökte)gör. Att han är duktig i köket har jag redan sagt och det finns idag många män som är, men att han gör konserverat på gammalt vis är kanske inte så vanligt. Dagen innan vi kom kokade han köttet till soppan (i flera timmar) och konserverade sedan med grönsaker. Han höll på i 8 timmar och nu har han konserverad mat för flera dagar. Varför gör han nu det här? Jo deras frys är för liten och han vill kunna ta vara på mycket av grönsakerna när de säljs billigt. Se bara vilket skafferi han har. Där finns rödkål, plommon, buljong, kött och mycket mer. Undras om det finns någon i Sverige som gör sånt idag? Jag gjorde det för många år sedan. Idag var vi och löpte nytt skydd för våra cyklar, samt ny fylld gasflaska 15,2€ mycket billigare än hemma. Sen bar det iväg mot Frankrike.Den här vägen ner till Freiburg åkte vi idag mest på autoban för att hinna så långt som möjligt innan det blir mörkt och det blev ca 20 mil idag. Vi börjar komma ner i södra Tyskland och det märks. Vägarna går genom tunnlar och över dalgångar för att sedan slingra sig genom bersskrevorna, det är väldigt vackert många fina kyrkor och dom typiska "tyrolerhusen" som jag kallar dom, börjar dyka upp fortfarande med fin blomsterprakt, pelargonerna har inte frusit här ännu. När vi kom fram till Freiburg och ställplatsen så sken solen så välkomnande, hoppas den gör det i morgon också. Tyvärr så hinner jag nog inte använda mitt tyska mobilkort mer även om jag betalt för en vecka. Vi får se om jag får tag på något kontantkort när vi åker genom Frankrike annars blir det inget mer skrivet förrän vi är i Spanien.

söndag 24 oktober 2010

Porsche museet.

Vaknade av flygplan som startade i morse, vi ser flygplatsen från gatan där vi står. Grått och regnigt idag och ca +6° så det får bli en inneaktivitet. Reiner föreslog det nyöppnade Porsche muséet och det tyckte Ingemar verkade intressant. Rulltrappa upp till utställningen, och den var lång och brant. Allt gick i vitt även golvet, dessutom lutade det lite åt alla håll (av praktiska skäl, så behövs inte så många trappor). Jag som har problem med sjösjuka kände det som om jag skulle trilla omkull ibland, tyckte faktiskt det kändes som om byggnaden rörde på sig, men det var väl inbillning. Kunde tyvärr inte ta någon bild på byggnaden utifrån....men den var ganska annorlunda. Det första som mötte oss var den första prototypen av Porschen.Nedan ett antal bilder på olika bilar. Några var väldigt dekorerade För att se Frihetsgudinnan behöver man inte åka till USA den finns här i Stuttgart.Det här är nog bilen Ingemar funderar på att köpa....när han vunnit på V75. Tur att vi inte bor här för jag skulle aldrig våga köra bil, dom kör fort och det får ibland resultat som det här. Stuttgart är en stor stad och den liger på kullar så gatorna går i serpentinvägar överallt. Lite av San Fransico över stan.