måndag 27 februari 2012

Fågelskådning och köksredskap

I morse tog Ingemar en fågelskådarpromenad..långt ord....givetvis med kameran i fickan. Det finns ett fint fågelområde här med saltsjöar där fåglarna trivs.




Skärfläcka ett 30 tal.


Styltlöparna ser ut att vara enbenta :-)


Ett par meter från bilen, när Ingemar satt i solen, kom den här Svarta Rödstjärten fram och kikade på honom.



Jag har skrivit mycket om de vackra vyerna, men nu håller vi oss i köket i stället. På en marknad köpte jag en frityr-panna, som vi använt till "pommes frites" flera gånger, jag är inte så förtjust i friterat, men i den här pannan blir det kanongoda "pommes". 
När vi var på snabbvisit i Portugal så kikade vi in på en Chinabutik i närheten av Tavira, då hittade jag den här grillpannan med vikbart skaft perfekt för våra trånga skåp. 
I dag har jag använt båda dessa pannor, den "randiga" till att grilla kycklingbröst på och fritösen till "pommes". En jättegod middag blev det, men tyvärr :-( hann vi äta upp allt så fort så det blev inga bilder. 


Det här med mat är ju alltid ett bestyr i husbilen, med trånga ytor och inga avställnings-platser, i alla fall i vår bil. Helst ska det vara enkelt att tillaga, och då är det det här med fantasin, vad man ska göra för mat. Många gånger blir det halvfabrikat. 
Jag har några rätter jag gör i husbilen och som är relativt enkla.
 Lax på purjolöksbädd, i ugnen. 
Broccoli med färdig ostsås (gratineras i ugnentill stekt kött eller kyckling.  
Monas räksoppa, (som jag fått lära mig alldeles nyligen).
 Grillad kyckling med "pommes".

Jag tar gärna emot fler tips på enkel, men god husbilsmat :-)

Vädret idag: +42° i solen, +17° i skuggan, +28° i husbilen och +16° i vattnet.



söndag 26 februari 2012

Marknad i Benijófar

Hela +12° var det i morse och vi hade bestämt oss för att åka på marknaden i Benijófar N38°03´26 W00°44´51 det är en ganska så stor marknad och de har mycket från England. Vi hittade skjorta till Ingemar, i sån kvalitet som inte behöver strykas och lite födelsedagspresenter till Michael som snart fyller år. De hoppas jag kunna skicka hem med våra kompisar, som kommer nästa helg och hälsar på.




På väg tillbaka till bilen mötte vi en man med hunden som en väska, ser ganska komiskt ut, men vi mötte också en som hade sin lilla hund i en bärsele på magen, ungefär som man har sina små bebisar. Ganska bra för hundarna, så de inte blir nedtrampade, för det är mycket folk på marknaderna.


På parkeringen, vid marknaden, var det idag +24° så vi skyndade tillbaka till stranden så vi kunde sola lite. Passade på att tömma och fylla vatten när vi ändå åkte förbi stpl San Fulgentio.
På em, när solen var på nedåt gående, tog vi en tur på stranden, för att se om vi kunde hitta några fina snäckor. Jag kunde naturligtvis inte låta bli att gå i vattnet och det var riktigt skönt ca +16, 17° skulle jag tro att det var.


Ingemar behöll skorna på.


Går man i vattnet så blir man sandig sedan, skönt med ett fotbad :-)


Här står vi alldeles själva, polisen både lokala och Guardia civil har varit här men bryr sig inte om oss. Känns ganska skönt att de har koll runt om.


Vädret idag har varit helt underbart, sol och nästan ingen vind 
(det var lä från husen) och + 22° i skuggan.



lördag 25 februari 2012

Från Calnegre till La Pinet

Ingen vidare sömn på natten till fredagen, vågorna dånade in mot stranden. En solig morgon, om än lite kylig till att börja med. Tomatodlarna var i full gång med att skörda och (tror vi) bespruta tomaterna mot ohyra. De körde med traktorerna in mellan plantorna, under tiden plockade kvinnorna tomaterna. Ingen såg ut att bära munskydd. Ingemar såg att gasmasker satt på huvudet, på de som körde traktorerna, men bak i nacken....där gjorde de nog inget vidare nytta.




Det finns tre vild-hundar på den här platsen, en tik och en hane, och en liten obestämd art, vet inte vad det är.  De får lite mat av husbils-ägarna, men man tycker det är så synd om dem. De leker med varandra, men även med andra hundar och har verkligen roligt. Vi stod i en halvtimme och bara tittade på deras lekar.


Vid två-tiden gav vi oss iväg mot Mazarron, Deras rondell har vikinga skepp som prydnad.


När vi kom ner för bergen mot Cartagena möttes vi av blommande mandelträd i massor, så otroligt vackert.



Vi fortsatte förbi Cartagena och mot Los Alcazares, där finns flera Chinaaffärer och nu är jag ute efter fler plädar och några saker till som jag tror ska finnas på dessa butiker. Fick tips av Mona att klä om framstolarna med dessa plädar och det blev ett lyckat resultat, men nu vill jag ha till de andra sofforna också.


Tyvärr så fanns inget av det jag sökte så det var bara att åka vidare mot nästa rondell. 


Vi kom till "vår gata" i La Pinet och då var här fullt med bilar, ingen plats för oss. Vi åkte längre ner mot stranden och ställde oss på grusplanen.

Lördag den 25/2
Sov betydligt bättre i natt och på morgonen for vi till marknaden vid köpcentret. Det blev både cd med 60 tals musik, grönsaker och lite udda presenter, som alltid är bra att ha.


Ingemar tog en tur på stranden och där stog fiskarna som vanligt. Det fiskas mycket här på helgerna men det är inte ofta vi ser att de får något. 
Någon hade i alla fall roat sig med lite snäckor.

Något som vi lagt märke till här nere är att man ägnar mycket tid till barnen, både på em när de kommit från skolan och på helgerna. Här har flera familjer picknic i det gröna. De vuxna fixar mat och barnen leker.


Idag har vi nog haft den varmaste dagen i solen, då är det bäst att passa på och sola. Det blev så varmt så vi hade behövt hoppa i vattnet, men det var en bit dit, så det fick bli duschen i stället.


Vad temperaturen i skuggan har varit i dag vet jag inte, 
men nu kl 18 så är det +16° och Ingemar sitter i solen med bar överkropp :-)


torsdag 23 februari 2012

Nya naturupplevelser, och vilda västern

I går var det en riktigt slöardag, jag hade lite ont i huvudet, så det passade bra att slappa. Ingemar fick tag i vår julklappsbok "En plats i Solen"av Lisa Marklund och som utspelar sig här i Spanien. (Jag har redan läst ut den)


Idag var det däremot dags att röra på sig. Nu är vi inte så snabba på morgonen, det blev lite prat med Marianne och Roland och en liten stund i solen, men vid 12.30 var vi klara att ge oss iväg. Vi lämnar Almerimar och dess enorma växthus-område för i år.


Vår planerade rutt i rosa/rött.


Första målet var Mini Hollywood som ligger lite väster om Almeria på vägen mot Granada. Här har många filmer spelats in och ni kan läsa mer om det här.


Nu var det ju inte öppet, men en fika på parkeringen var ju ok, och jag tror inte vi hade gått in och betalat 19.50€/st. Det liknade vårt High Chaparal i Småland. Lite bilder genom staketet kunde vi ta.




Vi fortsatte väg N340 och fick se en skylt, Cinema Studio, Fort Bravo, låter intressant, vi kör dit.


Vägen var ju ingen höjdare för en husbil, grusväg=dammoln. Vi kör under en bro och det känns som det är en gammal flodfåra vi åker på.
.


Vid varje krök väntade vi oss att få se en diligens eller höra ljudet av hästar, för vägen kändes som om man var med i en Västern-film, många av västernfilmerna har spelats in här.




Ny vägvisning.


Rätt som det var dök det upp Indiantält och sedan kom även Fortet.  Det kostade  16,50€ att gå in och se Western Show, men idag var det ingen uppvisning. (Tur för oss som bara var nyfikna) 
Här är GPS N37°02´45 W002°25´11 om någon skulle vara intresserad.




Nu var det dags att fortsätta, vi hade på kartan sett att väg N340 skulle vara en vacker väg, men det kan vi inte hålla med om. Dessutom var det en mycket dålig beläggning, så allt i skåpen hoppade omkring, och rak var den vi som gillar lite kurvor :-) Lite känd är omgivningen som Tabernas öken.


Kom till byn Sorbas, här byggs husen ända ut på branterna.


I den här byn går en krokig väg ner mot A7, och eftersom Ingemar numera klarar av kurviga vägar så tog vi den. Och kurvigt var det men betydligt roligare att åka än den andra, dessutom mycket vackrare.
(Upptäcker att jag haft fel inställning på kameran så bilderna är tyvärr lite suddiga)




Autovian mot Murcia en bit och sedan A332 mot Cuevas del Almazora och här fick vi se Grottboningar igen. Vi har åkt här tidigare men inte lagt märke till dem.


Söder ut har Mandelblom träden blommat färdigt, men här stod de i full blom.


Ett äldre par som valt en fikaplats.


Roliga bergsformationer.

Vi börjar närma oss havet igen.



Vi åker genom byn Calnegre och får där syn på ett modernt hus, lite ovanligt i dessa trakter, där husen är små och låga.


Nu är vi framme vid vårt mål idag Calnegre strand
 Gps N37°32´22 W01°23´35 
Dagens etapp var 23 mil.
Här har vi nattparkerat tidigare. Oj.... vilka vågor det går. I natt blir det att sova till vågornas dån mot stranden. 


I morgon kör vi nog vidare mot Torrevieja.
Vädret idag är lika fint som tidigare med sol och ca +17° 
Ha det gott alla.