måndag 31 maj 2010

Planering inför höstresan

Nu har jag börjat planera lite inför vår höstresa. Det är så mycket vi vill se så milmässigt kan det bli hur mycket som helst. Tiden finns, men sen är det väl hur vi gillar att vara hemifrån under så lång tid. Men för att ha lite hum om vart vi ska åka, så är det nog dags att börja planera. Eftersom vi ska in i en del tyska städer så har jag idag beställt miljödekal från Dekra. Därefter ska jag beställa grönt kort från försäkringsbolaget samt försäkringskassans kort. Vi kommer att ta färjan från Trelleborg till Sassnits för att ta oss till det första målet som blir Berlin. Det är nästan 40 år sedan jag var där sist så jag kan tänka mig att mycket är förändrat. Där tror jag vi stannar några dagar. Berlin är stort och det finns mycket att se.
Visa större karta

lördag 29 maj 2010

Överlevarna

Ni som tidigare läst här på min blogg, kommer kanske ihåg att jag vid ett tillfälle i vintras tog fel på blomgödning och ogräsmedel. Det visade sig att mer än hälften av mina pelargonior dog...... så blir det när man inte har ögonen med sig. De som klarade sig, från min omilda hantering, har jag nu planterat om. Och nu står de i växthuset och väntar på värmen.

Jag har 10 st blomlådor som jag brukar ha pelargonior i, nu blir det till att köpa ett antal och plantera i de övriga 5 lådorna.

I går såg jag ett trädgårdsprogram där man talade om att man kunde ta upp tulpanlökarna eller köpa hos handelsträdgården (blommande) och plantera i rabatten där det saknades. Det har jag gjort nu. Sen var det också bra om man gjorde en karta över rabatten så man visste till hösten var lökarna satt. Det ska jag göra i morgon.

torsdag 27 maj 2010

Backkamera och nya gardiner

I dagarna 2 har det mekats med husbilen och husvagnen. I husbilen har en backkamera monterats, men allt är inte klart där ännu. När den väl fungerar så kanske det är dags för mig att provköra och även prova på att backa. Michael var med och kollade så grabbarna gjorde rätt. Och jag har sytt nya gardiner till Peters husvagn, alltid lite fräschare med något nytt. Vi provade även förtältet som visade sig nästan vara nytt. Blir säkert väl använt på Öland vecka 27. Man vet ju inte om det regnar :)

tisdag 25 maj 2010

Peters husvagn

En av våra söner Peter brukar åka till Öland på dans vecka 27, då brukar han tälta. De senaste åren så har ju inte vädret varit det bästa och jag tror han tröttnat på tältet, så senaste veckan har han börjat titta efter en liten husvagn. På nätet fanns det billiga men de flesta med varierande fuktskador, vilket han inte är någon hejare på att fixa. I söndags bad han oss kolla in hos GH husvagnar....... och där mitt på plan stod den, i perfekt storlek, liten husvagn modell äldre ( den är 24 år gammal) . Vi tog en titt i den ringde Peter, som åkte från Borås på en halvtimme.....och nu är den hans. I går och idag har vi tvättat gardiner, skurat hela vagnen invändigt, kollat att gasolen funkade, damsugit dynorna och skruvat lite här och där och börjat plocka in lite i skåpen. I morgon fyller han 25 år och det var inget svårt att köpa presenter...campingbord och stolar samt ny matta till vagnen. Lika kul att pyssla med den här vagnen, som det var när vi bytte husbil. Tror han känner sig som en stolt och nöjd husvagnsägare nu.

måndag 24 maj 2010

Nya gäster

Vi har under vintern haft många djurbesök, älgar, rådjur, rävar och harar. Nu är det fåglarnas tur och härom dagen kom en familj av Kanadagås på besök. Hanen vaktade medans honan och de 6 ungarna åt. Jag tror det är samma par som var här förra året.

lördag 22 maj 2010

Vårfåglar och murklor

Så kom vi äntligen iväg ut till vår stuga, måste städa ut vintern med ev. råttskit mm. Pingst är murklornas tid, så vi vevade ner rutorna på bilen på väg in till stugan...det brukar växa murklor efter vägkanten....och mycket riktigt där satt dom. Idag har det varit ett fantastiskt väder....vi är ju inte direkt vana vid 25gr och vindstilla så här års...och göken gal förfullt. Om det var öster eller västergök vet jag inte. Morkullan flög förbi och hade ett kvirrande läte...(säger Ingemar).Många andra vårfåglar har vi också hört, här ute hörs inga andra störande ljud från t.ex bilar, därför hör man fåglarna lätt.

På eftermiddagen fick vi ett välkommet besök av husbilsvännerna Janne och Ingrid. En tur runt på småvägarna gjorde att murkelskörden ökades på till ca 2 liter okokt svamp. Kvällsmat blev det med grillat kött och potatisgratäng. Murklorna sparar vi till ett annat tillfälle, då ska de stekas i smör och med grädde i såsen, smakar de ljuvligt till både grillat och stekt kött. Men ska jag vara ärlig så är det till viltkött som det är godast.

torsdag 20 maj 2010

Trädgårdsarbete

Att det ska göra så ont i kroppen.... när man varit ute och rensat i landen. Igår kom värmen och med den så växer det så det knakar....dessutom har vi skickat på gödsel på gräsmattan.....så nu får allt fart. En underbar tid ...men jag var liksom inte riktigt redo för den. I alla fall så var inte min kropp redo, för oj så ont man kan få i dom muskler som man inte använt på ett tag. Men nu är framsidan rensad från ogräs och spireabuskarna klippta och rensade från en massa döda grenar. I gräsmattan ståtar maskrosen och grinar illa åt mig.....men dom får vänta ett tag till. Förra hösten satte jag en massa lökar av alla sorter och även en hel del tulpaner....som skulle lysa upp rabatten....men vi har ju haft ett antal sorkar eller om det är mullvader...dom gillade tydligen tulpanlökar för inga sådana har kommit upp, endast runt äppelträdet och dit in hade dom inte tagit sig.

Jag som hade sett fram emot en ståtlig rabatt i alla färger, men primulan gör sitt, och blommar för fullt, så jag får väl nöja mig med den. Varför kan man inte sätta lökarna nu? Då vet man ju var det fattas. Kanske man kan... men jag har aldrig sett några tulpanlökar till försäljning så här års.

söndag 16 maj 2010

Aeroseum

I helgen har jag varit inne i något som jag aldrig har besökt förr ett flygplansmuséum under jorden.Om du är intresserad kan du läsa mer på den här sidan. www.aeroseum.se/ Redan utanför så kunde man se en del flyplan i terrängen. Uppe på kullen stod en anslutningsramp till flygplanen, eller var det en tågdel? Den står i alla fall som ett monument och här kunde man gå in om det regnande. Utsikten mot Säve flygfält var också fin. Lite läskigt tyckte jag det var att gå in i berget. Det gick utför när man gick ner i tunneln, lite obehagligt tyckte jag. Ingemar var nyfiken på helikoptrarna och man kunde också prova på flygsimulatorer. Det fanns många olika "gångar" med gamla flygplan även reparationer av gamla plan pågick. I ett av dessa stora utrymmen åt vi middag på kvällen, den delen kunde säkert hyras för större fester.....det gick ledigt in ca 200 pers. Om man vill veta lite av flygets historia från 1940-talet och framåt ...ja då ska man göra ett besök här....även barnen på besök, tyckte det var kul att gå upp i planen.

fredag 14 maj 2010

Ballonguppstigning och Ostindienfararen

Det här är nog den största husbilsträff som vi varit på ca 140 bilar. Vi står alldeles i närheten av Säve flygplats så vi både hör och ser när planen startar och landar. Men det är inte bara flygplan här , i går fick vi vara med om en ballonguppstigning. I dag kom bussen och hämtade oss till Ostindienfararen, jag följde med för vädret såg inte så lovande ut, så då kan man ju gå omkring på en båt i stället. Det var faktiskt kul att se denna båt på nära håll och höra om dess resor. Han som skulle guida oss såg ut som en tomte och det visade sig att han kallades för sjötomten, dessutom var han med i Tomtarnas egna förening som finns över hela världen. Vad den kallas har jag redan glömt. Han hade i alla fall varit med på resan till bl a Kina Dom här kanornerna ska salutera på Prinsessan Victorias bröllop. Kul att se hur dom lyckats bygga in moderna ting i gammal stil, där fanns vattetoaletter och dusch, TVn gömd i ett skåp, ultramodern datautrustning för att styra båten mm. Men även visa hur det kunde ha sett ut på 1700-talet när båten gjorde sina turer till Kina. Så här såg det ut där manskapet sov. Det drogs lott om vilka som fick sova i hängmattorna. Och här åt dom. Det var en grann båt men jag är och förblir en landkrabba, det lockade inte mig att vilja följa med och jobba på den, men säkert var det någon som gärna skulle vilja. I alla fall så blev det ett riktigt fint väder....solen sken från en molnfri himmel. Mer om vad som vi sett får ni läsa om i morgon.

onsdag 12 maj 2010

Träff ,årsmöte och SM i Dans

Nu packar vi "pensionärsvillan" för att åka ut i helgen. Den här gången till storstaden Göteborg. Bilen är nytvättad och damsugen så det är nästan bara att åka. Vi ska på vårt första årsmöte i MHCS där det samtidigt är en träff. Jag hade ett stort problem...det var att det samtidigt är SM i dans i Stockholm och jag har under 18 år i rad varit med på SM. Både barnbarnen och våra två yngsta pojkar har varit med och dansat under dessa år. I år så fick Ingemar bestämma...någon gång ska det ju vara hans tur....och då blev det Göteborg. Där ska vi gå under jorden för att titta på flygplan och helikoptrar i flygmuseet Aeroseum det ska bli intressant. På lördagen åker Ingemar med på en guidad tur på Ostindienfararen Göteborg. Och jag hade hoppats på soligt och varmt väder....men det var för en vecka sedan dom lovade det.....nu blir det mest regn. Men men.....hoppas att det finns lite trevligt folk att snacka med. Två barnbarn är med på SM, i junior och vuxen, som tur är så finns det mobiler så man kan få lite rapport om hur det går i Stockholm. Nu ska maten in i bilen. Kör lugnt alla ni som ska ut på vägarna.

måndag 10 maj 2010

Hur många flygplan är det i luften????

Så här i maj brukar ju många ut och resa, och många tar flyget någonstans. Nu är det ju så att jag håller mig hellre på marken, då tar vi "Rappen=pensionärsvillan" och åker iväg någonstans. Nu när vulkanerna börjar vakna till så känns det bättre att åka med 4 hjul på marken...... känns tryggast så. Men ibland ser man ett plan i luften och undrar.... vart det är på väg.... och då finns en rätt kul sida att kika in på http://www.flightradar24.com/ där kan man se hur otroligt många flygplan det finns i luften samtidigt och vad dom heter och vart dom kommer ifrån. Är man bara allmänt nyfiken så är det en kul sida att kolla på. När vulkanaskan stoppade alla flyg så fanns det nog inte många gula plan på den här kartan. Till helgen blir det en tur till Göteborg....men då med husbil.

onsdag 5 maj 2010

Väder...önskar vi oss

Tänk vad vi svenskar är beroende av vädret. Det vi kollar varje dag är vad det blir för väder, särskilt mot helgen då vi planerar aktiviteter. Nu när våren är på inmarch så åker även grillarna fram och vi hoppas på en varm och gärna solig helg. Men vädret vill inte alltid som vi vill, för vädrets makter rår ingen på. Och nu i dagarna har vi varannandagsväder.....varmt +10-15 gr ena dagen för att nästa ha endast +4 - 8 gr och rätt som det är så snöar eller haglar det. Så var det i går....jag hade planerat att cykla in till stan (var utan bil just då) På morgonen ganska hyfsat väder en aningen kallt bara ....men det går ju att klä sig därefter....men på middagen började det att regna för att sedan bli hagel. Hela gräsmattan full med cm stora hagel, men det tog inte lång stund innan dom smälte och försvann. Jag tror att...... om det är lite växlande kallt och varmt under maj/juni så kanske det blir en fin sommar. Nu ska det bli frost på torsdag enligt http://www.yr.nor/ och det kan vara frostnätter ända fram t o m första veckan i juni innan sommaren kommer på riktigt. Någon som tror på mig???

I år har jag inte sett till några siare/spågubbar i tidningarna, det brukar det ju annars finnas minst ett par stycken av. Många kan läsa på abborrens fenor andra hur högt fåglarna bygger osv. I Bondepraktikan är det kul att läsa så här kan det stå om maj månad.

Maj På en våt maj följer en torr juni. 3/5 Vänta alldrig något gott väder förrän korsmässelkölden har kommit ner. 14/5 Efter den dagen behöver man inte räkna med vare sig snö eller frost. 18/5 Om "lillsommaren" i maj ( vilket infaller tre dygn före och tre dygn efter den 18 maj ) är kylig blir det en varm sommar. Är dygnen däremot ljummna blir sommaren kylslagen. 21/5 Om solen skiner på Konstantindagen blir årsväxten god. Men regnar det blir skörden dålig av all väta. 24/5 Ragnvald, lyss på den ljuva näktergal, hur ljuvligt han sjunger i buske och dal. 25/5 Någon varaktig värme brukar inte maj ge förrän Urbanus fått rasa ut. 25-27/5 Urban, Vilhelmina och Blenda skola sommaren leda. Passa på och njut av våren .

tisdag 4 maj 2010

Bilkyrkogården

På vår hemresa i söndags stannade vi till i Ryd, för där fanns en bilkyrkogård som karlarna gärna ville se. Googlar man på Bilkyrkogård- Kyrkö Mosse i Ryd så kan man läsa mer om alla dessa bilvrak mm. Hela vägen fram var kantad av skrotbilar, även runt om i skogen stod dom. Nog är det fantastiskt att en sådana här skrothögar kan bli kulturförklarade.....men så är det. Här finns bilskelett från 1940 talet och framåt....och dessa är nu skyddade i 49år till. Undrar hur mycket som är kvar av dom då? Vi gjorde ett litet stopp till i Ryd, vid en loppishandel eller antikvitetshandel kanske det var... för här var det också mycket gamla möbler, glas, porslin, tavlor och allt möjligt. Mycket av det skulle jag inte vilja ha.... men eftersom jag letar efter en stekgryta.... så passade på att kolla här också ....och hittade en i lagom storlek. Jag hade tänkt ge den till en av mina söner... men nu kanske jag behåller den själv. Lagom stor för söndagssteken.

måndag 3 maj 2010

Husbilsträff

Årets första husbilsträff för vår del, var förlagd till Blekinge och Järnaviks camping. Vi kom fram sent på torsdagskvällen fick en plats att stå på och sen blev det sängen. På morgonen var det träff i tältet för mer information om dagens utflykt som skulle gå med båt till Tjärö. http://www.tjaro.com/ Vädret var väl inte det bästa, men alla var på ett strålande humör när vi promenerade till båten som skulle ta oss ut till ön. Regnet kom just som båten lade till vid bryggan på Tjärö. Innan lunchen hade vi lite tid att gå runt på ön som hade en spännande historia, miljön på ön är från 1700 till 1800 talet. Visipporna blommade bland träden Det var inte så trevligt med regnet så vi gick efter ett tag tillbaka till byggnaderna där lunchen väntade. Lunchen serverades i en underbar nyrenoverad gammal byggnad : salladsbord med bröd och torsk med pepparrotssås och färsk potatis. Om ni visste vad det smakade gott. När vi kom ut så sken solen igen och vi gick tillbaka till båten. På kvällen hade vi lite mingel i tältet för att sedan gå och titta på brasan. Eftersom det var Valborgsmässoafton så hade campingen ordnat en brasa nere vid vattnet. Nästa dag var det dags för en bussresa runt i Eriksbergs safaripark. http://www.eriksberg.nu/ Även denna resa var en upplevelse, det var ett stort område vi åkte genom ca 10 km vi fick se Mufflon (en blandning av getter och får, tror jag) Vildsvin, Hjort och Havsörn. Där fanns också stora Visentar, men dom såg vi inte till. Vi hade en fantastisk guide Birgitta, som berättade om Eriksbergs historia för oss. Halvvägs runt stannade bussen vid en utsikt och där tog vi fikapaus från egen fikakorg. På kvällen åt vi alla tillsammans i tältet, grillad kyckling med potatisgratäng och sallad, dessutom fick vi smaka på grillad vildsvinskorv, jättegott. Det var en mycket givande helg och vi har fått lära känna många trevliga husbilsåkare, utbytt erfarenheter och fått massor med tips för framtida resor. Tack Jens och Kerstin för en underbart trevlig helg.